Monday, December 31, 2007

Tanam Serai Peha Ayam Secara Sambilan Dapat Untung Lumayan!

Menanam Serai Peha Ayam secara sambilan juga boleh membantu meningkatkan pendapatan. Bagaimana jika ia diusahakan sepenuh masa secara komersial?

By USAHAWANTANI.COM

PROJEK tanaman serai di The Gold Land (TGL) Sepang, Selangor ditanam di kawasan seluas 2 ekar. Sebenarnya keluasan yang sepatutnya adalah 8 ekar.

Ini adalah kerana serai dituai setiap 8 bulan, jadi untuk mendapatkan pendapatan yang berterusan, penuaian dilakukan 1 bulan sekali.

Untuk menambah keyakinan, kami di TGL telah banyak pergi melawat ladang dan menemubual beberapa usahawan serai di merata-rata tempat di seluruh Malaysia seperti Selangor, Negeri Sembilan, Melaka dan Perak.

Tujuan lawatan kami adalah untuk mendapat teknik penanaman, teknik baja, kesesuaian tanah yang betul. Hasil maklumat yang diperolehi kami bukukan dan seterusnya mempraktikan teori tersebut di TGL dan alhamdullilah, hasilnya buat masa ini memuaskan.

Segala penat lelah dan titik peluh selama 3-4 bulan untuk mendapat hasil yang terbaik sudah kami rasakan berbaloi. Maklumat-maklumat tersebut telah kami bukukan dalam bentuk E-Book bertajuk, "Teknik Tanaman Serai" untuk dikongsi bersama anda.

Diharap ramai lagi, turut serta dalam kempen tanaman serai. Berikut adalaha antara isi kandungan E-Book, "Teknik Tanaman Serai" yang berharga RM10 sahaja.

Bab 1 - Pengenalan; Bab 2 - Tapak Tanaman; Bab 3 - Kos Penyediaan Tapak Tanaman; Bab 4 - Teknik Tanaman Serai; Bab 5 - Teknik Penjagaan Serai; Bab 6 - Teknik Tuaian; Bab 7 - Pasaran E-Book Teknik Tanaman Serai.

Cara Mendapatkan buku e-books ini adalah melalui Maybank2u dan penghantaran melalui email.

Apa yang anda harus lakukan adalah menghantar tempahan anda kepada jutawantani@live.com terlebih dahulu dan kami akan memproses tempahan anda dan akan menghubungi anda melalui email untuk megesahkan tempahan anda.

Tujuan kami adalah memastikan anda menerima e-book kami dengan selamat tanpa sebarang masalah dan mengelak sebarang penipuan berlaku terhadap anda.

Siapa patut baca e-book ini? Fokus utama kami adalah untuk pekerja sepenuh masa di sektor awam atau swasta yang ingin membuat pendapatan secara sambilan melalu pertanian.

Kepada saudara/saudari yang mempunyai tanah dikampung yang terbiar atau tidak lagi diusahakan sepenuhnya, ini lah e-book terbaik untuk anda untuk berbudi kepada tanah.

Buku ini adalah berkonsepkan mencari pendapatan sambilan melalui pertanian. Saudara mungkin terkejut, jika saya katakan TGL diusahakan secara sambilan. Teknik yang kami amalkan ternyata mampu memberi pulangan yang lumayan.

Kami banyak menerima email berkaitan tiada tanah atau ingin menambah kawasan tanah untuk mulakan projek.

Syabas, saya ucapkan kepada mereka yang berminat dan ingin berusaha kearah usaha yang mulia ini. Kepada anda yang ingin menyewa tanah anda, diharap dapat iklankan tanah anda disini atau menghantar email kepada jutawantani@live.com agar dapat kami sampaikan maklumat tersebut seberapa segera.

Sila nyatakan keluasan tanah, cara pajakan, nama dan no telefon untuk dihubungi dan lokasi. Diharap dengan cara ini dapat mengurangkan masalah tanah. Insyallah.

Biodata projek iaitu Projek Tanamam Serai di TGL Keluasan 2 ekar. Jenis serai ialah Serai Paha Ayam. Status projek dilakukan secara sambilan dengan menggunakan benih Serai Peha Ayam.

Kepada sesiapa diluar sana berminat untuk mendapatkan benih Serai Peha Ayam, juga boleh memperolehinya daripada kami. Harga tawaran, 50 batang adalah RM5.00 tetapi boleh dirunding mengikut kuantiti.

Tenaga kerja. Kepada anda yang mungkin melakukan secara part-time, anda mungkin memerlukan tenaga pekerja untuk tanaman. Kami di TGL menyediakan tenaga kerja terlatih dan berpengalaman untuk tanaman serai.

Harga tawaran, 1 hari adalah RM45.00 seorang. Satu ekar mungkin memerlukan 4 tenaga kerja selama 4 hari untuk disiapkan. Servis yang disediakan dalam masa tanaman adalah seperti berikut:

1. Runding cara dan teknik susunan pokok untuk maksima kawasan - RM120.00
2. Upah tanaman - 4 pekerja selama 4 hari - RM720.00

8 comments:

Nazmy Mohamed said...

salaam, kalu tanah getah ssuai tak nk tanam serai?saya ada tanah dulunya tanam pokok getah skrang dh clear,lebih kurng 1.5ekar di kedah...tq

MHISZFAME said...

HAI SAYA MHISZFAME,

BERAPAKAH TEMPOH TANAMAN SERAI?

JENIS SERAI YANG BAGAIMANAKAH PALING SSUAI UNTUK PASARAN?

BERAPAKAH KEUNTUNGAN BAGI SEEKAR?

BERAPAKAH MODAL YANG DIPERLUKAN?

MHISZFAME said...

HAI SAYA MHISZFAME,

BERAPAKAH TEMPOH TANAMAN SERAI?

JENIS SERAI YANG BAGAIMANAKAH PALING SSUAI UNTUK PASARAN?

BERAPAKAH KEUNTUNGAN BAGI SEEKAR?

BERAPAKAH MODAL YANG DIPERLUKAN?

Green Grass Valley said...

Salam

Kami syarikat yang membimbing pengusaha yg berminat untuk tanaman serai...perbincangan lanjut boleh hubungi kami di 019 2525564

Green Grass Valley said...

Salam

Kami syarikat yang membimbing pengusaha yg berminat untuk tanaman serai...perbincangan lanjut boleh hubungi kami di 019 2525564

Green Grass Valley said...

Salam

Kami syarikat yang membimbing pengusaha yg berminat untuk tanaman serai...perbincangan lanjut boleh hubungi kami di 019 2525564

Axis Capital Holdings Limited said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, jadi Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com


Asa loan lending company are ready to loan you any amount you need to start up your personal business. we give out loan at 3% interest rate, so Kindly apply for agricultural farming loan. if you need loan contact our email:asaloantransfer@gmail.com, you can also contact this email:finance_institute2015@outlook.com

Hayalan said...

Boleh juga tgk pokok2 herba di Taman Konservatori UPM https://sciencepark.upm.edu.my/edu_park/lokasi_edu_park/taman_konservatori_upm-4381